Malmö IK

Referat: AIF Barrikaden - Malmö IK

Startelva: Filip – Viktor T, Henke, Mattias, Ghafur – Milad, Alex, Shershah, Oskar – Siseko, Simon A

Avbytare var Ali Yavari som spelade sista halvtimmen som yttermittfältare, först till höger, sedan till vänster, Motaz som spelade sista 20 som innermittfältare, Morteza som spelade sista 20, först som höger yttermittfältare, sedan som högerback samt slutligen Eric som inte spelade alls.

Redan efter 2 minuter hände något som med ett annat domslut kunnat förändra matchen i grunden. Simon hade tagit sig förbi sina bevakare och var ensam på väg mot målet när han drogs ner bakifrån bara någon knapp meter utanför straffområdet. Vi fick frispark men deras spelare borde helt klart blivit utvisad. Samtidigt kan man på sätt och vis förstå domaren. Det är ju ytterst få domare som visar ut någon efter 2 minuter oavsett förseelse hur befogat det än är. Vår frispark blev resultatlös.

Vi började över huvud taget bra och dominerade spelet klart de först 7-8 minuterna, dock utan att skapa fler målchanser. I stället tog de ledningen i den 8:e min på ett välplacerat skott nära krysset från en position en bit inne i straffområdet föregått av lite taffligt försvarsspel från vår sida. Efter målet tog Malmö IK över spelet allt mer även om också vi hade några bra målchanser. Fram till slutet av halvleken var deras spelövertag väldigt stort och det avspeglade sig också i ny målproduktion. I den 23:e min gjorde de 2-0 på en frispark och två minuter senare gjorde en av deras spelare en soloräd längs kortlinjen innan han ur ingen vinkel alls rullade in bollen. En vacker prestation som dock underlättades av en sorglig passivitet i vårt försvar.

I den 39:e min missade Malmö IK ett jätteläge när en spelare helt ensam med Filip från nära håll sköt högt över och i den 43:e min hade det ett stolpskott. Totalt var MIK det klart bättre laget i en händelserik första halvlek med massor av avslut om än inte alltid så bra sådana. Redan innan det gått 10 minuter hade det varit 6 avslut på mål.

Andra halvlek blev helt annorlunda. Den var spelmässigt vår i princip från första till sista minuten vilket dock inte hindrade att vi förlorade vi den med 1-2. Första 10-15 minuterna radade vi upp klara målchanser där effektiviteten i avsluten dock lämnade mycket övrigt att önska. Ett mål gjorde vi dock när Simon i den 54:e min nickade in ett inlägg från Viktor. Det kändes i detta läge som att vi kanske faktiskt skulle kunna hämta upp vårt klara underläge men några minuter efter vår reducering kom en dryg minut som gjorde att dessa förhoppningar i stort sett helt kunde skrinläggas. I den 57:e min hade vi ett skott tätt utanför ur ett läge där man i en sådan här match måste göra mål om man ska ha någon chans att ta poäng. När vi sedan tappade boll på deras planhalva i vårt nästa anfall kontrade de blixtsnabbt och kunde slå in ett 4-1-mål.

Vi fortsatte trycka på och skapa många bra, om än inte jätteheta, målchanser. Istället fastställde MIK i den 68:e min slutresultatet 5-1 efter ännu en supersnabb spelvändning efter ett bolltapp från oss långt in på deras planhalva. Sista kvarten hade vi sedan åtminstone tre ytterligare riktigt klara reduceringschanser, samtliga med Ali Y, som gjorde ett synnerligen piggt inhopp, inblandad.

Malmö IK var precis som det ryktats ett mycket bra lag för att ha spelat i 7:an ifjol. De hade många erfarna spelare med meriter från spel högre upp i seriesystemet (och en med meriter från oss för några år sedan:)) som offensivt hade höga individuella kvalitéer, hittade varandra bra och varierade sitt spel med fint kortpassningsspel, egna djupledslöpningar och svepande crossbollar. Det defensiva spelet var som helhet betydligt sämre och det var bara oskicklighet från oss som gjorde att de inte blev straffade mer än en gång.

I och med dagens resultat har vi bara en ytterligt teoretisk chans att hamna bland de två bästa och gå vidare till slutspel medan däremot Malmö IK trots bara en poäng mer har en skaplig chans i den ganska jämna tabellen, inte minst på grund av den fina målskillnad de skaffade sig i den här matchen.

Statistik: Hörnor: 3-1 Avslut på mål: 8-12 Avslut utanför: 7-4